fredag 18. mars 2016

Oljemaleri: Et maleri av et kystlandskap blir til

Denne gangen fikk jeg lyst på å male et kystlandskap basert på et bilde fra en av mine mange, Walter Foster, lærebøker. Originalbildet jeg har brukt som grunnlag er malt av kunstneren William F. Powell.
En av de fine tingene med heftene/bøkene fra Walter Foster Publications, er at man får tillatelse til å hente inspirasjon og ideer fra undervisningen og lage sine egne versjoner av bildene og å utgi disse fritt, som sine egne bilder. Personlig synes jeg det er artig å endre noen elementer i bildene, slik at mine bilder ikke bare blir rene avbildninger av originalene.
Jeg har denne gangen lyst til å ta dere fra A til Å, i forhold til en av fremgangsmåtene jeg bruker mye. Bildet er malt i olje, med akryl som basismateriale. Jeg forklarer underveis.

Trinn 1:
Avhengig av hvilket motiv jeg skal male, tenker jeg ut hvilken grunnfarge jeg vil ha på lerretet. I og med med at bildet jeg skal male består av et "gyldent" motiv, delvis i silhuett, valgte jeg å grunne lerretet med akrylfargen Yellow Ochre.
Det er dette jeg mener med å bruke akrylfarger som basismateriale. Akrylfarger bruker bare ti til femten minutter for å tørke, og man kan male over med olje nærmest umiddelbart.

Trinn 1
NB! Det er ikke nøye med hvor jevnt/ujevnt akrylfargen blir lagt på, da denne fargen bare skal gi en ekstra glød i oljemalingen jeg legger ovenpå.

Trinn 2:
Nå begynner jeg å skissere inn/plassere de forskjellige elementene i bildet. I dette bildet er det landtungen med fyret og selve havet som er viktig å få plassert i rett posisjon, slik at komposisjonen får en tiltalende effekt. For å få til den mørkere fargen på landtungen, havet og fyret, bruker jeg fargen "Raw Sienna". Dette er også en akrylfarge.

 Trinn 2

Og det samme her - skisser inn motivet uten å være så nøye med hvor jevnt malingen blir påført. I fyret og landtungen kan det faktisk være en fordel å legge på et litt tykkere lag med maling da dette, i det ferdige bildet, kan gi en fin impasto-effekt!

Trinn 3:
Dette er egentlig ikke et eget trinn i prosessen, men i trinn 2 fikk jeg ikke horisonten helt rett, og det måtte jeg rette opp nå.
Jeg bruker ganske enkelt en vanlig maletape og strekker den vannrett over lerretet. Dette kunne jeg gjort (og gjør det som regel) i trinn to. Da hadde spart meg litt ekstrajobb!
Fest tapen i riktig høyde i forhold til hvor du vil ha horisonten, og mal over. I mitt tilfelle ble horisontlinja helt til venstre i bildet litt for høy. Jeg valgte derfor å feste tapen der jeg ville ha øverste del av horisontlinja, slik at jeg kunne legge på mer "Yellow Ochre" nederst i himmelranden.

Trinn 3

Trinn 4:
Nå begynner jeg å male med oljemaling og plasserer elementer som himmelen, skyene og alle fargene og tonene i himmelen. Deretter tar jeg for meg havet og alle fargene og tonene der. I havet er det mye av de samme fargene som i himmelen, men alt skal være en del mørkere, slik det er i naturen.
Øya og fyret maler jeg foreløpig inn i kraftig silhuett, med kun fargen "Burnt Umber".
Det er alltid lurt å balansere de lyseste fargene mot de mørkeste fargene allerede nå, for som en kjent kunstner sa en gang: "Man kan ikke male lyset, uten tilstrekkelig mørke...".
- "You can't create light, without darkness..." - Nesten poetisk!

Trinn 4
Nå begynner jeg å jobbe med detaljene. Høylys i skyene, lys og skygger i havet og retter opp et og annet, jeg ikke er helt fornøyd med. Når jeg etterhvert blir fornøyd, og himmelen og havet virkelig begynner å anta form av naturlighet, maler jeg inn fyret, den lille fyrhusboligen og strukturen i klippene. 
Her er det viktig å huske to ting. Lyset kommer fra yttersiden av landtungen/fyret. Derfor må høylysene gi inntrykk av det. Men, det er viktig å huske at man også, til en viss grad, får reflekser fra sjøen slik at landtungen og fyret ikke framstår som en enste mørk masse.
Etter å ha gått over "småfeil" i bildet, betraktet bildet på avstand og sjekket hvordan komposisjonen fungerer via et speil, så anser jeg bildet for ferdig.


Det ferdige bildet
Fargene jeg har brukt i dette bildet er følgende (fra lysest til mørkest):
Titanium White, Cadmium Yellow Lemon, Permanent Yellow Medium, Vermillion, Cerulean Blue og Burnt Umber.


Malingtubene er en blanding av malingtuber fra Cobra Artist og Cobra Study. Pluss en tube fra den gang Cobrafargene het: Van Gogh - H2Oil....

6 kommentarer: